неделя, 22 април 2012 г.

Плитвишки езера











Един от най-красивите и дивни райони в Хърватска и цяла Европа е национален парк „Плитвишки езера”. Паркът е основан в средата на миналия век и обединява групата на Плитвишките езера. От 1979 година национален парк „Плитвишки езера” е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Със своите 29 000 хектара, според хърватски източници, паркът се нарежда в списъка на петте най-големи национални паркове в Европа. В обятията на парка попадат шестнадесет езера с обща площ от около 220 хектара. Най-големите езера са Прошчанското езеро и езорото Козяк. Красивият парк е дом на много екзотични горски обитатели, като риса, саламандъра, лисицата и много представители на птиците.

Паркът „Плитвишки езера” е една от най-желаните дестинации за излет от гостите на Хърватска и местните жители. В околността на парка са позиционирани няколко китни къмпинга и малки хотелчета. Освен красивите водни басейни и дивата природа, на територията на парка могат да бъдат видяни и много водопади, които са едни от най-красивите гледки. Сред най-известните и забележителни са: Батиновачки, Козячки, Милановачки, водопадът Саставци и разбира се най-забележителният – Плитвишки водопад, спускащ своите води от повече от 70 метра височина.

Парк „Плитвишки езера” предлага чудесни условия за любителите на пешеходния туризъм. На територията на парка са разбработени редица маршрути из обширните територии, запазили своята девственост и огромното разнообразие от дървесни видове. По-голямата част на парка е обрасла с гора, като едни от най-срещаните дървесни видове са бук, ела, бор и смърч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар