неделя, 22 април 2012 г.

България - Вършец град на здравето


Град Вършец е скътан в пазвите на северните гористи склонове на Стара планина, по поречието на река Ботуня. Той отстои на 85 км северно от София и на 30 км южно от областния център Монтана.

Вършец е един от най-големите балнеоклиматични курорти в България, с минерални извори, ползвани още от римско време. Той е курорт от 1850 г.  и национален курорт от 1950 г.
Курортът е разположен на 400 м. надморска височина върху огромен гранитнодиоритен масив, съхраняващ неизчерпимо количество топла минерална вода. Високите планински вериги  го предпазва от студените ветрове и колебание на температурите, и прави въздуха приятен и свеж.
Само на 10-тина километра е високият 1785 метра връх Тодорини кукли.
Вършец е чудесен кът за отмора, съчетал здравословен  умерено-континентален климат с лековита минерална вода. Лятото е прохладно, а зимите меки и безветрени, дните ясни и слънчеви.
Сто хиляди декара са естествените широколистни гори в общината. Градът е известен като най-зеленият и екологически чист в страната. Притежава лесопарк над 800 дка с борови насаждения и декоративна разстителност.        
Минералната вода (хидрокарбонатно-сулфатнонатриева) от шестте извора и сондажи е с общ дебит около 20 л./с. и средна темперетура 37 градуса - бистра, безцветна и с приятни питейно вкусови качества. Благоприятна и естествена темперетура, ценни химични съставки, алкална реакция и слаба минерализация обославят високия й полезен ефект.

В околностите на Вършец има интересни забележителности и местности за отдих и туризъм.
Най-близкото и лесно достъпно място е местността Водопада на около 3 км. от центъра на Вършец. Пътят до нея върви покрай бистри реки през поляни, покрай орехи и ели.
Към местността "Бялата вода", водят два пътя. Единият – за пешеходци, през "Иванчова поляна" - срещу течението на р. Голяма Баница, а другият асфалтиран 7 км.
За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх "Тодорини кукли" (1785м.) .Той е една от най-високите точки на Стара Планина. До него е направена туристическа маркировка. С водач върхът е достъпен и за нетренирани ентусиасти. От него се виждат отсечените скали на Врачанския Балкан,  връх Ком, а през ясни и летни дни се вижда сребърната ивица на р.Дунав.
Красиви местности в района на гр.Вършец са : "Червения камък" и "Иванчова поляна".
Източната част от котловина на гр.Вършец е типично карстов район – тя представлява хълмисто плато със средна надморска височина 1000 м. и стръмни склонове към долините на оградните реки (ср.н.в. 400м.). В "Страшенския" дял са проучени 79 пещери и пропасти, някои от които са най-дълбоките (дълбочина над 100 м.) и най-красивите в нашата страна, като по-известни са: "Соколска пещера", "Пещера Кръста", "Местност Барките", "Пещерен комплекс Кална Мътница" и местност "Испийски кладенец".
За тези, които предпочитат "градския" туризъм, традиционните посещения в Общинския музей и градската художествена галерия, както и разходка из градския лесопарк.
Общинският музей притежава експозицията в 4 раздела : "Античен", "Археологически находки и монетна колекция", "Балнеология" и "Етнография".
Градска художествена галерия разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс;
Градски лесопарк е създаден е в началото наминалия век (1911-1912г.) с доброволния труд на местните хора под ръководството на първия бански лекар д-р Дамян Иванов. Паркът заема площ от 800 дка и е втори по големина у нас след Борисовата градина в София. Градът притежава и уникален булевард с чинари и Секвоя Гигантея – дърветата са на възраст около 100 години.
Други интересни места са свързаните с историята на града:  "Римските калета" и "Християнските храмове".

Няма коментари:

Публикуване на коментар